Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski
20 maja 2019Festiwal Produktów Tradycyjnych i Regionalnych „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” to wydarzenie organizowane w trzech regionach – podkarpackim, lubelskim i podlaskim.
Ma ono na celu prezentację nie tylko kulinarnego bogactwa, lecz także unikalnego rękodzieła i innych form świadczących o bogatej i niepowtarzalnej kulturze wschodniej Polski.
To właśnie czwartej edycji festiwalu poświęcona była konferencja prasowa zorganizowana w malowniczych plenerach Muzeum Wsi Lubelskiej. Założenia Festiwalu przedstawili przedstawiciele jednostek samorządowych i instytucji działających na rzecz rozwoju kultury i dziedzictwa Polski Wschodniej.
– Patrząc na historię i potencjał naszych województw okazuje się, że sztuka jedzenia i gotowania, kultura stołu to element łączący województwo lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Po raz kolejny organizując nasz festiwal chcemy ponownie pokazać, że wspieramy lokalnych twórców i przedsiębiorców – mówił podczas konferencji Sebastian Trojak, członek Zarządu Województwa Lubelskiego. – Powinniśmy przy tym postawić na rozwój rolnictwa, produkcję oraz promocję artykułów najwyższej jakość.
Każdego roku odbywają się trzy festiwalowe imprezy – każda w innym regionie. W tym roku festiwal zawita najpierw do Bielska Podlaskiego. Będzie on połączony z hucznymi obchodami 40. Dni Bielska Podlaskiego. Na 1 i 2 czerwca przygotowano moc atrakcji – między innymi koncerty, jarmarki i pikniki.
W Lubelskiem Festiwal odbędzie się w Nałęczowie w dniach 22-23 czerwca. Będzie on połączony z 34. Wojewódzkim Przeglądem Orkiestr Dętych Ochotniczych Straży Pożarnych. Podczas plenerowego festynu twórcy i producenci zaprezentują swoje wyroby. Imprezie towarzyszyć będzie szereg występów.
Podkarpacka odsłona festiwalu odbędzie się w ostatni weekend sierpnia podczas Festiwalu Kresów w Baszni.
Możliwe, że w przyszłych latach festiwal obejmie swoim zasięgiem także inne województwa.
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego