Język:

Wydarzenia

Festiwal kuchni dworskiej w Rzeszowie

sobota, 27 kwietnia 2019

Województwo:
Podkarpackie
Królestwo:
Pogórze Karpackie
Miejsce:
Rynek 1, Rzeszów

W sobotę, 27 kwietnia br. na Rzeszowskim Rynku odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Jego organizatorami są Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotel Bristol Tradition & Luxuryl.

Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Przedmiotem Festiwalu jest danie główne i deser.

 

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:

- comber z sarny

- olej z esencją masła

 

Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru są:

- owocowe runo leśne.

- sery długo dojrzewające Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir.

- Produkty CHEFS CULINAR

• aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka).

• produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).

 

Przeczytaj także

Rozwój Polski Wschodniej Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013