Język:

Aktualności

Europejski Festiwal Smaku w Województwie Lubelskim

28 sierpnia 2019

Dziś w restauracji 2 PI ER na najwyższym piętrze Lubelskiego Centrum Konferencyjnego odbyła się konferencja dotycząca Europejskiego Festiwalu Smaku, który rozpocznie się już 2 września.

Mottem Europejskiego Festiwalu Smaku jest inowkacja z "Pana Tadeusza", a symbolami polskie owoce: jabłko i gruszka. Dlaczego festiwal odbywa się na Lubelszyźnie? Jak twierdzi członek Zarządu Województwa Lubelskiego Sebastian Trojak, Lubelskie to region charakteryzujący się olbrzymim dziedzictwem kulinarnym - prawdziwym bogactwem smaków.

Podczas XI edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, 7 września br. na Placu po Farze w Lublinie będzie można zobaczyć na żywo, w jaki sposób przygotować najważniejszy posiłek dnia. Kucharze wykorzystywać będą najwyższej jakości produkty, a także nawiązywać do tradycji kulinarnych regionu, w szczególności produktów oznaczonych certyfikatem Marka „Lubelskie”.

Do konkursu „Śniadanie po Lubelsku” nominowane zostaną 3 drużyny będzie to drużyna Lublin – trzy restauracje z Lublina, drużyna Lubelskie – trzy restauracje z regionu lubelskiego oraz drużyna Polska – trzy restauracje zgłoszone przez Euro–Toques Polska. Nad wszystkim czuwać będzie jury.

Festiwal trwa od 2 do 7 września i jest to nie tylko kulinarne podróże po regionie lubelskim. To także liczne koncerty i inne atrakcje, które będą czekać na uczestników.

Przeczytaj także

Rozwój Polski Wschodniej Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013