"Perły" Smaku Polski Wschodniej
7 października 2021Podróż przez Polskę Wschodnia to wyprawa do świata polskich smaków – lokalnych i regionalnych wyrobów, których próżno szukać w innych zakątkach Polski.
Już od ponad 20 lat najlepsze regionalne i tradycyjne produkty, dania i potrawy stają w szranki o tytuł „Perły” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs odbywa się w całej Polsce a swoje „Perły” ma także każdy z regionów Polski Wschodniej. Planując wyprawę po Wschodnim Szlaku Rowerowym Green Velo warto zatem zwrócić uwagę nie tylko na wspaniałe widoki, przyrodę i zabytki, ale też na produkty docenione w tym prestiżowym konkursie.
1. Karp wędzony z Bełżca – Anna Kuśmierzak-Kucel Gospodarstwo Rybackie Bełżec
2. Ryba w soli – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego
3. Miód akacjowo-malinowy – Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak
4. Konfitura różana z Końskowoli – Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana
5. Niepalona kasza gryczana z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia
6. 6. Krupnik Staropolski – Jolanta Dobrzyńska
Danie regionalne: Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich za Zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy i Pierś z kaczki z sodziakami.
Województwo podkarpackie
1. Kiełbasa wiejska kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak
2. Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański
3. Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła, Gospodarstwo Agro Eko Bukowiec
4. Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz
Województwo podlaskie
1. Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”
2. Udziec z pieca chlebowego – Małgorzata Wojtach Masarnia „Biebrzańskie Smaki”
3. Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie
4. Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka Agroturystyka Suszczy Borek
5. Sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz „Kiszenie z Tradycją”
Województwo świętokrzyskie
1. Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk
2. Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
3. Pan Paweł – piwo z Kurozwęk - Aurore Strapart Browar Kurozwęki,
4. Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Agnieszka Wierzbicka-Baxter PURPLE VALLEY Sp.z o.o.
Województwo warmińsko-mazurskie
1. Szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka Wzgórza Dylewskie Barbara Gęstwińska
2. Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – OSM w Olecku
3. Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
4. Chleb wieloziarnisty – GS „SCh” Dźwierzuty
5. Miód lipowy nektarowo-spadziowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie