Język:

Aktualności

"Perły" Smaku Polski Wschodniej

7 października 2021

Podróż przez Polskę Wschodnia to wyprawa do świata polskich smaków – lokalnych i regionalnych wyrobów, których próżno szukać w innych zakątkach Polski.

Już od ponad 20 lat najlepsze regionalne i tradycyjne produkty, dania i potrawy stają w szranki o tytuł „Perły” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. 

Konkurs odbywa się w całej Polsce a swoje „Perły” ma także każdy z regionów Polski Wschodniej. Planując wyprawę po Wschodnim Szlaku Rowerowym Green Velo warto zatem zwrócić uwagę nie tylko na wspaniałe widoki, przyrodę i zabytki, ale też na produkty docenione w tym prestiżowym konkursie.

1.    Karp wędzony z Bełżca – Anna Kuśmierzak-Kucel Gospodarstwo Rybackie Bełżec

2.    Ryba w soli – Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego

3.    Miód akacjowo-malinowy – Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak

4.    Konfitura różana z Końskowoli – Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana

5.    Niepalona kasza gryczana z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia

6.    6.    Krupnik Staropolski – Jolanta Dobrzyńska

Danie regionalne: Koło Aktywnych Kobiet w Tarzymiechach Trzecich za Zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy i Pierś z kaczki z sodziakami.

 

Województwo podkarpackie

1.    Kiełbasa wiejska kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak

2.    Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański

3.    Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła, Gospodarstwo Agro Eko Bukowiec

4.    Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz

Województwo podlaskie

1.     Szpikowany udziec z dzika – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”

2.    Udziec z pieca chlebowego – Małgorzata Wojtach Masarnia „Biebrzańskie Smaki”

3.    Szczupak z angielki – Agnieszka Chrzanowska KGW w Radziłowie

4.    Kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka Agroturystyka Suszczy Borek

5.    Sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz „Kiszenie z Tradycją”

Województwo świętokrzyskie

1.    Kiełbasa klonowska hycowana – DEF Dariusz Furmańczyk

2.    Miód fasolowy – Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt

3.    Pan Paweł – piwo z Kurozwęk - Aurore Strapart Browar Kurozwęki,

4.    Szydłowianka śliwka w czekoladzie – Agnieszka Wierzbicka-Baxter PURPLE VALLEY Sp.z o.o.

 

Województwo warmińsko-mazurskie

1.    Szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka Wzgórza Dylewskie Barbara Gęstwińska

2.    Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – OSM w Olecku

3.    Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.

4.    Chleb wieloziarnisty – GS „SCh” Dźwierzuty

5.    Miód lipowy nektarowo-spadziowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie

 

Przeczytaj także

Rozwój Polski Wschodniej Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013